İnşaat

KABA SIVA

Kaba sıva; bina yapım esnasında, duvarlar yapıldıktan sonra duvarların dış etkilerden, ( yağmur, don, güneş gibi) korunması, binanın ömrünü uzatması gibi unsurların yanında sıva ile düzgün ve pürüzsüz bir yüzeyin elde edilmesi için gerekli olan bir uygulamadır.

İNCE SIVA

İnce sıva, kaba sıvanın iyice sertleşmesinden sonra ve kaba sıva yüzeyi bolca ıslatılarak vurulur. (ince sıvanın dojzajı kaba sıvadan kuvvetli olmamalarıdır). Mala ile kabaca düzeltilen yüzey, parmak basıncına karşı koyacak derecede sertleitikten sonra bir yandan fırça ile devamlı su seprilirken, tirfil malası ile sürekli daireler çizilerek hiç bir çatlak, pürüz ve dalgalanma kalmıyyıncaya kadar perdah edilir ve en son olarak da bir sünger ile silinerek, sıva üzerindeki serbest kumlar düşürülür. (pervazsız kasalarda çatlama yerini saklayabilmek için arakesite ince bir derz açılır. Özel istek ve gerek dışında ince sıvaya demir mala ile perdah yapılmaz, dekoratif sıvalar özel tariflerine göre uygulanır, tavan sıvalarında uzun mastar kullanılır).

SATEN ALÇI

Binaların iç cephelerinde duvarlara genellikle bildiğimiz normal sıva uygulanmaktadır. Fakat bu sıvaların direk üzerine boya yaparsanız hiçde güzel olmayan bir sonuç alabilirsiniz. Fakat sıvanın üzerine saten alçı ile astar yani sıva çekerseniz pürüssüz bir yüzey elde edersiniz. Nasıl yapılacağına başlamadan önce bir kaç ayrıntı ve herkezin düştüğü hatalardan bahsedeyim. Nalburdan satın alarak evde kendinizde uygulayabilirsiniz spatulanızın geniş ağızlı olmasına dikkat edin birde alçı su kattıktan hemen sonra karıştırmayın bir on onbeş dakika dinlenmeye bırakın ki alçı bekledikten sonra karıştırdığınız zaman macun kıvamına gelsin. Yüzeyin Hazırlanması, Uygulama yüzeyinde toz, yağ alçı sıva nasıl yapılır? ve benzeri faktörler varsa yüzey temizlik maddeleri ile temizlenir. Tuğla duvar, beton duvar mimarlık Türkiye’de modern yapı kültürünün bir profili ve gazbeton duvarlar, uygulama öncesinde su ile ıslatılmadır. Çok düzgün yüzeyli tavanların yüzeyi sıva uygulamasından önce pürüzlendirilmeli veya harcın yapışmasını sağlayıcı bir malzeme ile astarlanmalıdır.

KARTONPİYER

Kartonpiyer, yapıları kabartmalarla süslemek için genellikle duvar ve tavan ara kesitleriyle tavan kısmına uygulanan, sertleştirilmiş mukavva ve katıklı alçı yapılarına denir. Tüm yapı ve dekorasyon bölümlerinde kullanılmaktadır. İlk olarak ev, işyeri, otel gibi yapılarda dekoratif amaçlı kullanılmaya başlanan kartonpiyer, nitelikli yapılarda tesisat işlerinden sonra ortaya çıkan detaycı çözümlerde “can kurtaran” gibi aranılan ürün haline gelmiştir. Alçı Kartonpiyer ve Özellikleri denilince akla birçok çeşitte kartonpiyer türü gelmektedir.Her türlü detayın kolayca yapılabilmesi ve yapı sektörünün en düşük maliyetli dekorasyon malzemesi olması, kartonpiyeri “her eve her bütçeye uygun” güzel ve ekonomik ürün olarak yapı sektörü listesinde ilk sıraya yerleştirmiştir. Ayrıca ağır olmaması da, statik olarak binalara ek ağırlıklar yüklemiyor. Kullanım esnasında bakımının zor olmaması, temizlik sorununun hiç olmaması da tercihte öne çıkartan faktörlerdendir.

İÇ VE DIŞ BOYA

Yüzeyi koruyan ve dekoratif görüntü kazandıran veya örtücü bir katman oluşturan pigmentleri içeren, ince katlar halinde yüzeye sürülen sıvı ya da toz ürüne “boya” denir. Boyaların içerdikleri kimyasal maddeler 4 ana gruba ayrılabilir: Bağlayıcılar, çözücüler, pigment ve dolgu maddeleri, katkı maddeleri.
1- Bağlayıcılar: Boyaya koruma, yapışma, sertlik, esneklik, fiziksel ve kimyasal direnç özelliklerini veren kimyasal maddelerdir.
2- Çözücüler: Boyanın uçucu kısmını oluşturan kimyasal maddelerdir. Boyaya, üretim sırasında akışkanlık ve uygulamada kolaylık sağlamak amacıyla kullanılırlar.
3- Pigment ve extendeler (dolgu maddeleri): Boyaya rengini verir ve örtücülük özelliği kazandırır.
4- Katkı maddeleri: Boyanın bazı özelliklerini iyileştirmek ve istenmeyen olumsuz değişmeleri önlemek için kullanılır. Örneğin ısıtıcılar, çökme önleyiciler, kalınlaştırıcılar, küflenme önleyiciler, UV ışınlarına dayanım sağlayanlar vb.

ALÇIPAN VE ASMA TAVAN

Yıllara dayanan bir tarihi olan ve yıllardır da beğeni ile kullanılan asma tavanların modern olanlarını görmeniz yararınıza olacaktır. Teknolojinin nimetlerinden faydalanarak tasarlanmış olan günümüz asma tavanları eskiye nazaran koç daha kullanışlı ve estetikler.Farklı aydınlatma sistemleri ile hazırlanan alçı asma tavanlar evlerinize yeniliği, şık duruşu ve kullanışı getirecek. Şimdi hanımların evde inşaat istemiyorum dediklerini duyar gibiyim.
Bence bu düşünceniz yanlış, çünkü bu sistem saatler içerisinde usta eller sayesinde kurulabiliyor. Saatler sonra ise keyfini sürmek siz kıymetli ev sahiplerine kalıyor.

ŞAP İŞLERİ

Şapın kullanılmasındaki ilk amaç, tesviye betonu dökülmüş yüzeyi dış etkenlerden korumak olarak ifade ediliyor. Akabinde ise kullanılan alanın kullanım süresini uzatmak; özel amaçlar için kullanılacak alanların özelliğine uygun yer kaplaması yapmak şeklinde sıralanıyor.

SÖVE

Söve, kısaca pencere ve kapı kenarlarına uygulanan dekoratif profillere verilen ad olmakla birlikte halk arasında tüm dekoratif bina süsleme elemanlarına (kat silmesi, saçak silmesi, çatı silmesi, denizlik profili, köşe profili, kolon, sütun, harpuşta, payanda, kilit taşı v.b.) verilen genel ad olarak da bilinmektedir. Tarihten bugüne birçok malzemeden söve imalatı yapılmıştır. İnşaat sektöründe yapının özellik ve tasarımına göre en yaygın olarak rağbet gören ahşap söve, taş söve, mermer söve, beton söve (prekast), PVC söve, alçı söve olanları olmuştur. Özellikle dünyada ve Türkiye’de ısı yalıtım sistemlerinin (mantolama sistemleri) gelişmesi bu sistemlerin ihtiyaçlarına daha iyi cevap verecek, bu sistemlerle mükemmel uyum gösterecek söve elemanların ihtiyacını doğurmuştur.

MANTOLAMA

Binalarda ısı yalıtımı için içten, dıştan ve sandviç duvar olmak üzere 3 farklı yöntem uygulanır. Isı köprülerinin oluşumunu önlemek ve yalıtımın sürekliliğini sağlamak için yapılan en iyi uygulama mantolama uygulamasıdır. Dış cephe mantolama uygulaması yapı fiziği açısından en uygun olan ısı yalıtım sistemidir.